The National Gallery

Our work on the refurbishment of the East Wing of the National Gallery was the first stage in the implementation of a grand masterplan that will transform facilities and circulation at one of the UK’s most visited tourist attractions. As a Grade I listed building with a complex history, there were considerable historic building implications, as well as engineering challenges.

Our Conservation Strategy guided the development of the East Wing proposals of architects Dixon Jones, and the detailed understanding we developed of the history and evolution of the structure enabled our engineers to design bold structural solutions to create generous new spaces. The greatest of these challenges was the removal of walls supporting the main cupola above the entrance portico in order to enlarge the entrance vestibule. The spectacular results have earned the project a RIBA award for conservation.