Maggie’s Centre, Oxford

Maggie’s is an innovative charity that offers emotional and practical support for those suffering or recovering from cancer. It operates from stimulating and imaginative buildings that also provide a welcoming and relaxing domestic atmosphere.

This new centre at the Churchill Hospital offers a tranquil retreat, nestling amongst the trees within a secluded area of sloping woodland on the perimeter of the hospital grounds. Conceived as a timber and glass ‘tree house’, it sits on clusters of informally arranged stilts. The form of the main building envelope is articulated as a series of folded planar elements, with surfaces twisted and fragmented relative to each other – like origami. The roof consists of tapered Kerto rafters which define its complex geometry. A structure of glulam beams and laminated timber panels forms the floors and walls, which are supported on raked glulam columns.