Tate Britain

The sugar magnate Henry Tate constructed the Tate gallery in 1897 to house his personal art collection. Tate has grown to become an important national institution, and the original gallery is listed Grade II*. Tate Britain has been extended gradually, most recently in 1987 with Stirling and Wilford’s Clore Wing.

A new masterplan, informed by our Conservation Management Plan, is taking the gallery forward. Its scope is wide-ranging and is focused on improving the quality of the public’s experience at Tate Britain and realising the potential of the historic building.

We are structural engineers for its implementation. The £45m first phase is now complete. We worked closely with Caruso St John Architects to reorder and refurbish galleries in the original building and upgrade roof structures.

At the heart of the scheme a new feature staircase was inserted in the central octagon to improve circulation and visual connectivity between all levels. The structure is geometrically complex but was built using repetitive steel trays as permanent shutters for the reinforced concrete structure, all refined and developed using 3D modelling. The balustrades of the landing are perforated curved precast concrete developed in close collaboration with a specialist contractor using fibre reinforcement to achieve the slender infill sections in a pattern that matches the stone flooring on the galleried landing.