Jesus College, Cambridge

The North Court Building is a student hall of residence, designed by architects David Roberts and Geoffrey Clarke in 1965. The Grade II listed, three storey, building consists of cells of masonry walls supporting reinforced concrete flat slabs. The edges of the slabs are expressed on the outside of the building.

Architecturally, the building was once at the cutting edge of modern student living, with large study bedrooms arranged around a series of elegant spiral staircases. However, the facilities had become dated. We were the structural engineers for a project to refurbish it and rearrange it to incorporate ensuite bathrooms. A new lift has been installed for disabled access and new service risers provided. The externally expressed concrete was also spalling and needed to be carefully repaired to match the texture and colour of the original.