University of Greenwich

We worked with Heneghan Peng Architects on the new University Library and School of Architecture for the University of Greenwich. The site is located within the UNESCO World Heritage Site and West Greenwich Conservation Area. Surrounding the site are numerous listed residential buildings, a Network Rail cutting and Hawksmoor’s St Alfege Church.

The new University Library and School of Architecture and Construction are arranged as a series of “fingers”, with open light-wells between providing daylighting through the building.

The structural frame is an exposed reinforced concrete frame with extremely high quality finishes to columns, slabs and walls, which has required careful coordination. A highly complex, articulated façade with stone and precast concrete cladding provides the main frontage along Stockwell Street and the railway cutting. The roofs to the building comprise a series of accessible green roofs with soil depths of as much as 600mm, which will be used for seminars and research.