The London Clinic

We worked on a project for the complete refurbishment of the London Clinic’s main facility, a 1930s’ steel framed building, to bring it up to date with current health care practice. The proposals included new infill structures adjacent to the existing building to house new atria, a plant tower and lift core.

The majority of our work has been concerned with the design of these new structures and how they could be constructed on a confined site with limited access. Engineering challenges include forming a secant piled basement within the front courtyard; a five-level bridge walkway; complex ETFE roofs; and integrating new structure with old. This work also had to be carried out within a ‘live’ hospital, much of it adjacent to operating theatres so noise and vibration are a major concern.

The design was produced in 3D using Revit following Level 2 BIM protocols. Using this approach offered many benefits, particularly in relation to coordination of the extensive services with the existing structure.