Maggie’s Centre

 

Maggie’s Centre

Maggie’s is an innovative charity that offers emotional and practical support for those suffering or recovering from cancer. It operates from stimulating and imaginative buildings that also provide a welcoming and relaxing domestic atmosphere.

This new centre at the Churchill Hospital offers a tranquil retreat, nestling amongst the trees within a secluded area of sloping woodland on the perimeter of the hospital grounds. Conceived as a timber and glass ‘tree house’, it sits on clusters of informally arranged stilts. The form of the main building envelope is articulated as a series of folded planar elements, with surfaces twisted and fragmented relative to each other – like origami. The roof consists of tapered Kerto rafters which define its complex geometry. A structure of glulam beams and laminated timber panels forms the floors and walls, which are supported on raked glulam columns.

Client: Maggie’s Centres